19:11:00

Przegląd różności do herbaty


Jeśli jesteście ze mną dłużej... doskonale wiecie, że uwielbiam pić herbatę :) Najczęściej sięgam po te ze Skworcu - uwielbiam ich smak i ceny :) Czasami jednak decyduję się na to, żeby jeszcze bardziej podkręcić ich smak... sięgam wtedy po pyszne syropy i miody :) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam trzy pyszne dodatki :) Zapraszam do czytania!


Miód z sokiem malinowym to połączenie miodu nektarowego wielokwiatowego (98%) z sokiem z malin (2%) - słodyczy z lekką kwaskowością maliny.

Zdrowotne i odżywcze walory miodu były doceniane już w starożytnym Egipcie. Systematyczne spożywanie miodu przez dzieci wpływa korzystnie na szybki przyrost ciała, wzmacnia rozwój umysłowy i zwiększa odporność na choroby. Jest także bardzo ważny u osób dorosłych wyczerpanych pracą, bowiem umożliwia szybszą regenerację organizmu. Jego właściwości są naprawdę niesamowite!
  • znajduje zastosowanie w leczeniu dróg oddechowych, 
  • wspiera funkcjonowanie układu krążenia, układu pokarmowego, wątroby, układu nerwowego i
  • pomaga w leczeniu chorób skóry
  • przynosi ulgę w bólach stawowych, 
  • wzmacnia wzrok, 
  • korzystnie wpływa na układ krwionośny (wzmaga działanie mięśnia sercowego, poprawia krążenie). 
Węgierskie przysłowie mówi, że jeśli „Chcesz być zdrów i dożyć późnego wieku, jedz miód i pij mleko". Uwielbiam miód... i bardzo chętnie do tego przysłowia się stosuję :) W końcu niczego tak nie pragnę jak w zdrowiu żyć jak najdłużej, bo tyle ciekawych rzeczy się dzieje ... że jak tu nie pragnąć żyć:-)) Miodu używam zamiast cukru - dodaję odrobinę do gotowania  kapusty kiszonej, do sałatki owocowej, herbaty, kawy... Krótko mówiąc: jest mi w kuchni wręcz niezbędny :) A taki miód z sokiem malinowym to idealny dodatek do sałatek i herbatek :)  Według producenta pochodzi z ekologicznie czystych okolic Roztoczańskiego Parku Narodowego i jest pozyskiwany naturalną metodą :) I ja mu wierzę :-))



Pigwa do herbaty

Owoce pigwy mają cytrynowożółty kolor... i są kwaśniejsze od cytryny. Dlatego choć niepopularne jako owoc do jedzenia samodzielnego... bardzo dobrze sprawdzają się jako dodatek do herbaty, który podniesie jej walory smakowe oraz zapachowe. Dodatkowo wspomaga organizm w walce z przeziębieniem :) Pigwę powinno się teoretycznie zużyć w ciągu 7 dni od otwarcia... przyznaję, że u mnie ten czas był dłuższy. Uważam, że to świetny pomysł na prezent - jest bardzo smaczna i stanowi  bardzo dobre źródło witaminy C :) To niebanalny dodatek, który sprawia, że herbata nabiera nowego wyrazu :)


Syrop różany z płatków róży damasceńskiej to przepyszny produkt, po który sięgam stosunkowo rzadko, ponieważ... obawiam się chwili, kiedy się skończy ;) Tak go lubię! Posiada łagodny, delikatny smak. Idealnie smakuje z racuchami, naleśnikami, kaszką, budyniem, lodami, a także jako dodatek do herbaty :) Krótko mówiąc: nadaje słodyczy :)


Życie jest piękne, a z tymi dodatkami jeszcze smaczniejsze... nie ma sobie co żałować... prawdę mówię. Tym bardziej, że średnia cena tych produktów wynosi mniej niż 10 zł (np. w sklepie Skworcu) :) 

17 komentarzy:

  1. Mam syrop pigwowy i uwielbiam go do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja wolę herbaty już bez dodatkowych smaków. :)
    Zawsze tak miałam - nie mieszam. Jak jem ser, to już bez marynowanej gruszki. ;) Dobrze, że przynajmniej obiad jem normalnie, a nie np makaron oddzielnie a zupa potem. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miód z syropem malinowym może być przepyszny. Jeszcze ten syrop różany mnie bardzo kusi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pigwe uwielbiam i na szczęście mam zapas domowej roboty od mojej mamy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałości, na pewno pyszne, ja najczęściej piję herbatę bez dodatków, czasami z miodem

    OdpowiedzUsuń
  6. Herbatę również lubię, z miodem czy z pigwą - idealna na te zimowe chłodne wieczory!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też jestem wielką zwolenniczką miodu i już nie pamiętam kiedy kupowałam zwykły cukier. Czasem jeszcze zdarzy się, że do jakiegoś wypieku dodaję cukier trzcinowy ale to raczej sporadycznie.
    Zaciekawiłaś mnie tym syropem i pigwą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Miód z sokiem malinowym byłby idealny przy przeziębieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Herbatka z dodatkami zyskuje nie tylko na smaku. Staje się bardzo wyrafinowanym napojem a jak dodać specjalne akcesoria do serwowania, to robi się bardzo eleganckie przyjątko.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zamówiłam swego czasu coś ze SKWORCU (kiedyś już wspominałaś tę firmę i dlatego tam zajrzałam). Herbatki pyszne, przyprawy super, syrop też fajny, smakowity, choć skład taki sobie...

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam herbatę, śmieję się, że ona płynie w moich żyłach zamiast krwi, więc nic w tym dziwnego, że czytając ten wpis, aż mi ślina poleciała :) Zaraz więc idę sobie zrobić jakąś pyszną herbatkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Miodu nie lu ię od zawsze, pigwę do herbaty robię sama, ale syrop z róży bardzo mnie zaintrygował:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szczerze mówiąc miody mi się "przepiły" z herbatą. Chętnie sięgam po suszone owoce albo właśnie syropy.

    OdpowiedzUsuń
  14. O tak! Z takimi dodatkami do herbaty świat jest piękny...pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  15. Piję chętnie herbaty, a te które polecałaś zamówiłam i są pyszne. Kupiłam też pigwę i raczyliśmy się nią. Teraz często zamawiam w Skworcu kawę, herbatę i przyprawy. Narobiłaś mi ochoty na miodzik i syrop różany, który uwielbiam. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witaj!
    Sama robię wiele soków, syropów, nalewek- wszystkie na zdrowie:)
    Buziaczki:)

    OdpowiedzUsuń
  17. O kurka - chcę ten syrop różany :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Stara Kobieta... i ja , Blogger